Måttblad Expandertapp

För att det ska bli lättare att mäta och tydligare när du beställer, använd våra måttblad. Börja med att leta reda på den bild som motsvarar din maskin. Fyll sedan i tabellen med bild nr och tapp nr som motsvarar de på din maskin. I de flesta fall har vi måttuppgifter på de flesta förekommande maskinerna, en del gånger finns inte din maskin i våra listor, då behöver vi mått för att kunna leverera rätt delar. Även fast vi har rätt tapp till din maskin är det alltid bra med mått så att vi vet hur stor förslitningen är. Hålen i tappöronen på din maskin kan vara så slitna att en standard expandertapp inte klarar av att äta upp detta glapp eller att de är så ovalt slitna att det behövs större eller ovala expanderhylsor. Den andra viktiga biten är att ni och vi talar samma språk och undviker missförstånd. Maila eller ring för måttblad.

Ex-tapp sid1  Ex-tapp sid 2

Beskrivning av mätning:

Skriv in tillverkarens uppgifter. På baksidan hittar ni en bild som stämmer överens med din maskin och aggregat , skriv in bildnr i tabellen för att sedan identifiera tappens nummer (Nr, se tabell). Kontrollmät på er maskin och fyll sedan i uppgifterna i tabellen. Skulle inte bilden stämma överens med er maskin kan ni utesluta tappnr. Alternativt sända oss en bild som ni märker upp med tappnr, eller att vi via telefon kan bestämma tappnr med hjälp av er bild.

 

• D1, Ange originalaxelns diameter.

 

• A1, Mät infästningens totala yttermått. Från utsida av första fästörat till utsidan av motsatt fästöra. Räkna bort ev infästningsdetaljer, (påsvetsade rörhylsor etc.)

 

• A2, Mät invändigt mellan öronen.

 

• B1 och C1, Mät tjockleken på respektive infästningsöra.

 

• B2, B4,C2 och C4, Inspektera infästningsöronens hål  för att se om det är några grader som måste slipas bort. Mät sedan hålet på två ställen, 90° mot varandra, för att kon-trollera hur ovalt hålet är. Kontrollera även örat axiellt för att se så inte hålet är koniskt.

 

Överstiger ovaliteten eller koniciteten 1,5mm kontakta Mortec AB för vidare instruktioner. Om det sitter orginalmonterade stålbussningar i öronen skall dessa de-monteras innan mätning för att ersättas med överdimensionshylsor.

 

• B3 och C3, Mät ev avstånd till fast eller rörligt hinder. Om avståndet är mindre än 100mm ange måttet.

 

• D3 Mät avståndet från den ända på tappen som smörjnippeln sitter i, till första smörj-hålet på tappens sida.

 

• D2, Om det är fler än ett smörjhål. Mät avståndet mellan de olika smörjhålen. Alternativ: Mät avstånd från ytterkant på fästörat till centrum smörjhålet.